El programa degà de la música en català, el “Cops i flames”, es va emetre per primera vegada el 14 de gener de 1989 a Ràdio Music Club, avui fa 30 anys. L’espai va seguir en antena quan l’emissora passà a denominar-se Punt 6 Ràdio, i també quan la ràdio continuà com a LANOVA Ràdio de Reus a partir de 2014. Coincidint amb aquest aniversari, Jordi Sugranyes, un dels fundadors de l’espai, recorda com van ser els inicis del programa.
Avui fa 30 anys que amb el company Josep Cartanyà vaig començar el programa de música en català “Cops i flames”, a Ràdio Músic Club de Reus. La idea de fer aquest programa se’ns va ocórrer mentre preparàvem l’edició d’un altre de similar, que realitzàvem a la també emissora lliure de la ciutat, Ràdio Tau. No és que volguéssim fer dos programes, però vam creure que un dels dos se salvaria tenint en compte la precària situació tècnica i jurídica d’ambdós mitjans.
Aleshores de música cantada en català se’n sentia ben poca a les ràdios. Teniem, però, els referents de programes especialitzats a Ràdio 4 i a les emissores municipals de Tarragona, La Selva del Camp o Valls.
Vam començar el “Cops i flames” amb un cert rodatge de vuit mesos a Ràdio Tau. Temps en el que havíem aprofitat també per començar a assistir a concerts. Havíem vist en directe ja a formacions com Tradivàrius, Pegasus, Duble Buble, Companyia Elèctrica Dharma, Lax’n’busto; o cantautors com Hèctor Vila o Lluís Llach. Tot i que havíem tingut els músics ben a prop, i fins i tot establert alguna conversa distesa, no ens havíem atrevit encara a gravar cap entrevista.
Durant aquelles setmanes prèvies a l’inici del “Cops i flames”, ens vam posar a remenar la discoteca de Ràdio Músic Club a la recerca de discos de vinil que poguéssim fer servir en el programa. Vam trobar per exemple el disc recopilatori de grups valencians “Un poc de rock”, publicat pel segell Xiu xiu i patrocinat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Incloïa cançons en valencià dels Terminal Sur, Seguridad Social, Morcillo el bellaco y los rítmicos, o Remigi Palmero. També hi havia el “Persones estranyes” de l’osonenc Quimi Portet. En l’apartat de senzills de vinil també vam trobar força material interessant. N’hi havia de formacions com Detectors, N’gai n’gai, Tomeu Penya, Siurell Elèctric…
El 4 de gener vam fer una excursió a Barcelona per visitar diverses companyies discogràfiques i demanar-los més material. Vam anar a les seus d’Audiovisuals de Sarrià, Blau-Discmedi, Justine, Picap…, i vam tornar amb moltes novetats sota el braç.
El 14 de gener a les 20 h es va emetre el primer programa. Vam anar alternant cançons gravades en cintes de caset com la maqueta dels Tradivàrius, amb les incloses en discos de vinil que havíem aconseguit. En acabar a les nou del vespre, ens vam desplaçar fins al Teatre Fortuny, on la cantautora Marina Rossell aquella nit oferia un recital de presentació del disc “Rosa de foc”.
En acabar l’actuació vam anar a cercar-la als camerinos. Vam decidir gravar a la Marina la nostra primera entrevista. Allí també vam conèixer als companys de l’emissora municipal de Tarragona, Ràdio Fòrum. El Lluís Marçal i el seu germà Jordi, també tenien el mateix objectiu d’entrevistar-la. Amb el Lluís al cap de pocs mesos aniríem a cobrir concerts conjuntament, i establiríem bons acords de col·laboració entre emissores.
Passats trenta anys d’aquell 14 de gener de 1989 veig el món de la comunicació molt canviat. El “Cops i flames” ja no es transmet mitjançant la freqüència modulada -tot i que espero que algun dia hi torni-, si no que ho fa online a través d’un portal d’internet. Em pregunto de quina manera es farà conèixer la música dels grups autòctons d’aquí a trenta anys. Continuaran existint les emissores i els programes de ràdio? Hi haurà locutors? Hi haurà concerts en directe?